Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Nowy numer

hmp 71sm

Szukaj na stronie

HMP Poleca

lion shepherd plakat m

ultra violence invicta tour m

turboplakat m

riversideplakat m 

kamelotplakat m

korpiklaani plakatk m

voodoo plakat new m

bloodbound plakat m

angelus apatrida plakat m

udo plakat m

hellicon metal festival ii m

vicious rumorseurope2019c m

battle beast plakatk m

kit 2019k m

visigoth plakatc m

An evening with Peter Hammill

    
peter hammillg mDwa fascynujące misteria jednego z największych poetów rocka: 
2.03.2019, Warszawa, Mała Warszawa, godz. 20:00
3.03.2019, Kraków, Klub Studio, godz. 20:00
      
Bilety w sprzedaży na www.rockserwis.pl (kolekcjonerskie) oraz w punktach i na stronach eventim.pl i ticketmaster.pl
       
Bilety (wyłącznie miejsca siedzące) w sprzedaży od 5.11.2018 godz. 12:00
Ceny biletów: 109,00zł i 149,00zł
        
Wieloma określeniami można by opisać Petera Hammilla, jednak zacząć należy od tego, że jest to z pewnością postać nietuzinkowa. Wokalista, instrumentalista, kompozytor, poeta, producent nagrań - prawdziwa legenda muzyki progresywnej, wychodząca jednak ze swoją twórczością daleko poza ramy gatunkowe. Urodził się 70 lat temu w Londynie, a poważnie muzyką zaczął zajmować się w wieku 19 lat, choć już jako 12-latek komponował i pisał pierwsze teksty utworów. Zasłynął przede wszystkim jako jeden z założycieli i lider formacji Van der Graaf Generator. Grupa powstała w 1967 roku i choć jej działalność naznaczona była licznymi, często długimi okresami braku aktywności, a w 1978 roku rozpadła się, wznowiła na dobre działalność w 2005 roku i istnieje do dziś, co jakiś czas wydając nowe albumy. Co zdumiewające, zespół nie zdołał przebić się w rodzimej Wielkiej Brytanii, pozostając raczej formacją niszową, znaną największym entuzjastom szeroko pojętej muzyki progresywnej, choć odniosła spory sukces we Włoszech. Jest to o tyle zaskakujące, że obecnie - po latach - grupa jest uznawana zarówno przez fanów gatunku, jak i przez współczesnych muzyków za jeden z najważniejszych zespołów rocka progresywnego i eksperymentalnego.
Poza pokaźnym dorobkiem wydającej od czasu do czasu nowe płyty formacji Van der Graaf Generator, Hammill jest autorem ponad 30 albumów solowych. Ostatni album artysty, zatytułowany From the Trees, ukazał się w listopadzie 2017 roku i został niezwykle ciepło przyjęty przez jego fanów. W trakcie swojej długiej i bogatej kariery Hammill współpracował z takimi artystami jak Robert Fripp, Peter Gabriel, The Stranglers, David Cross czy Tim Bowness. Jest także producentem kilkunastu płyt innych wykonawców.
           
Twórczość solowa Hammilla często przeplatała się z działalnością jego macierzystej grupy, a granica pomiędzy jednym i drugim muzycznym światem nierzadko była zacierana poprzez udział muzyków VDGG w nagraniach solowych płyt Hammilla lub wykorzystywanie w solowej twórczości utworów oryginalnie tworzonych z myślą o grupie. Niewątpliwie jednym z najbardziej charakterystycznych elementów twórczości Hammilla jest jego głos. Artysta posługuje się nim niezwykle ekspresyjnie, zawierając w swoich partiach wokalnych dużą dawkę dramatyzmu. Obok łagodnych partii wokalnych, w jego utworach często usłyszymy pełen emocji krzyk. Z równą swobodą posługuje się barytonem i falsetem. Jego ekspresyjny wokal często porównywany był do tego, co za pomocą gitary osiągał Jimi Hendrix.
            
Warto wspomnieć także o tekstach pisanych przez Hammilla. Te często odnoszą się do uczuć, relacji międzyludzkich, przemijania i śmierci, ale artysta nie stroni także od tematyki społecznej czy politycznej, a nieobce są mu także rozważania o tematyce historycznej czy naukowej. Hammill ma także na koncie publikacje literackie, zawierające teksty piosenek, wiersze czy krótkie opowiadania. Pierwsze tego typu wydawnictwo - Killers, Angels, Refugees - ukazało się w 1974 roku. Drugie - Mirrors, Dreams, Miracles - ujrzało światło dzienne osiem lat później. Choć sam muzyk broni się przed szufladkowaniem go jako artysty sceny progresywnej, co udowadniał wiele razy, odchodząc w swojej twórczości od wielowątkowych kompozycji na rzecz znacznie krótszych i prostszych form, jest często nagradzany przez środowisko progresywne. W 2012 roku został pierwszym laureatem nagrody dla Wizjonera Muzycznego na prestiżowej gali Progressive Music Awards.
          
Hammill to artysta, który w swojej solowej twórczości nie lubi tkwić zbyt długo w jednym układzie. Często zmienia koncertowe składy, występuje naprzemiennie z różnymi muzykami, raz pojawiając się na scenie z pełnym zespołem, innym zaś razem grając samemu. Także koncertowe setlisty oraz aranżacje poszczególnych kompozycji podlegają częstym zmianom, co sprawia, że każda trasa artysty jest wydarzeniem niepowtarzalnym. Niezapomniane będą także z pewnością dwa koncerty, które Peter Hammill da w Polsce. Szykuje się prawdziwa muzyczna uczta, na którą fani artysty z naszego kraju czekali od dawna.
        
Dyskografia
albumy studyjne:
Fool's Mate  1971
Chameleon In The Shadow Of The Night  1973
The Silent Corner And The Empty Stage  1974
In Camera  1974
Nadir's Big Chance  1975
Over  1977
The Future Now  1978
PH7  1979
A Black Box  1980
Sitting Targets  1981
Enter K 1982
Loops And Reels  1983
Patience  1983
Skin  1986
And Close As This  1986
In A Foreign Town  1988
Out Of Water  1990
The Fall Of The House Of Usher  1991 (Deconstructed And Rebuilt - 1999)
Fireships  1992
The Noise  1993
Roaring Forties  1994
X My Heart  1996
Sonix  1996
Everyone You Hold  1997
This 1998
None Of The Above  2000
What, Now?  2001
Unsung 2001
Clutch 2002
Incoherence  2004
Singularity 2006
Thin Air  2009
Consequences  2012
...All That Might Have Been...  2014
From The Trees  2017
       
albumy koncertowe:
The Margin 1985
Room Temperature 1990
There Goes The Daylight 1993
The Peel Sessions (BBC radio sessions 1974–1988) 1995
The Union Chapel Concert (with Guy Evans and others)  1997
Typical  1999
The Margin +  2002
Veracious  2006
Pno Gtr Vox  2011
Pno Gtr Vox Box  2012
X/Ten  2018
          
albumy nagrane z Van Der Graaf Generator
albumy studyjne:
The Aerosol Grey Machine 1969
The Least We Can Do Is Wave To Each Other 1970
H To He, Who Am The Only One 1970
Pawn Hearts 1971
Godbluff 1975
Still Life 1976
World Record 1976
The Quiet Zone/The Pleasure Dome 1977
Present 2005
Trisector 2008
A Grounding In Numbers 2011
ALT 2012
Do Not Disturb 2016
       
albumy koncertowe:
Vital  1978
Maida Vale  1994
Real Time  2007
Live At The Paradiso  2009
Live At Metropolis Studios 2010  2012
Merlin Atmos  2015
After The Flood - At The Bbc 1968-1977  2015
Live At Rockpalast - Leverkusen 2005  2018
          
Peter Hammill w Internecie:
124_anthem_158x600px_eu.gif 123_battlebeast_158x600px_eu.gif 119_cob_158x600px_eu.gif 123_overkill_158x600px_eu.gif 118_InFlames_158x600px_eu.gif 125_avantasia_158x600px_eu.gif 124_metalchurch_158x600px_eu.gif 125_meshuggah_158x600px_eu.gif 123_bib_158x600px_eu.gif 116_accept_158x600px_eu.gif

Goście

1870252
DzisiajDzisiaj2465
WczorajWczoraj3136
Ten tydzieńTen tydzień8639
Ten miesiącTen miesiąc55002
WszystkieWszystkie1870252
54.242.115.55

the iron maidens plakatk m

godsmack 2019 poster m

king crimson 2019 ebiuletyn m

mystic festivalk m

wehrmacht plakat m

queensryche plakat m

black silesia open air festival iv m

prog in park iii m

protector plakat m

sacred reichs m

sacred reich plakatc m